Moda, nekad i sad – čini li odijelo čovjeka?

Svatko od nas ima svoje viđenje mode. Neki imaju svoj stil i nose što im se sviđa  bez obzira na modne trendove. Tijekom godina moda se veoma  promijenila i tako su nastali različiti stilovi. Prije moda nije bila toliko značajna kao danas. U davna vremena žene su nosile dugačke suknje, hlače, udobnu i široku odjeću. U 90-tim godinama žene su tražile da imaju prava kao i muškarci. Htjele su bit slobodne i zabavljati se. U 70-tim pravilo više nije postojalo  te je nastao pravi preokret u modnom svijetu. Žene su kao i muškarci nosili odjeću koja im se sviđala. Danas u modnom  svijetu, veliku ulogu imaju modni dizajneri. Svi modni trendovi jako su važni i svaki od njih nosi nešto originalno i neviđeno. Bez obzira na kritike svjesni smo da je današnja moda mix svega: prošlosti i futurističkih kreacija. Dobro je  što su se žene izborile za sebe. Nekada su hodale plažama potpuno odjevene. U to vrijeme moral i čednost bili su ispred svega, stoga se pazilo da ženski atributi budu dobro skriveni. Danas žene odijevaju malene kupaće kostime –bikinije,  a to je sve zahvaljujući društvu koje je postalo liberalnije. Veseli me  što se moda ponavlja jer mi se moda 90-ih godina čini  jako zanimljiva.

Neke stvari  uvijek su moderne, a to ovisi svakako  i o samom čovjeku. Moramo shvatiti i one kojima moda ništa ne predstavlja jer im je jako važno da budu ono što jesu bez obzira na druge. Odijelo ne čini čovjeka! Čovjek može biti odijeven jako obično,  a biti  dobar u duši. Svjesni smo da to uvijek i nije tako. Često nam moderna i markirana odjeća otvara vrata koja su zatvorena za one koji nisu u trendu.  Puno je  žrtava zlostavljanja , ismijavanja i odbacivanja iz društva ako nisu odjeveni u moderne krpice Dokaz odbacivanja koji pokazuje da odijelo ipak čini čovjeka dogodio se i Tinu Ujeviću kada obučen kao siromah biva odbačen, a u lijepom odijelu poslužen i prihvaćen kao da je bogataš.

Nažalost, stvarnost je takva i moramo je prihvatiti.   Mišljenja sam  da trebamo  gledati dobrotu čovjeka, njegovo ponašanje, ne suditi ga po vanjskom izgledu jer vanjština zna prevariti. Često svatko od nas koristi lažno oružje da bi bio netko tko nije. Zlato lažnog sjaja jako brzo izblijedi , ali dobrota je vječna. Bili mi u trendu ili ne, bitno je ostati čovjek.

Piše: Lorena Ljubičić

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *